top of page

Milena Jovicevic

 

Sugar Free

 

 

Dugo nosim jednu vrlo upečatljivu sliku u glavi, koja me nikako ne napušta. Uglađeni gospodin u odijelu šeta svog psa u obližnjem parku ispred svoje zgrade u 15.arondismanu u Parizu. Iznad kapije parka stoji tabla na kojoj čovjek lopaticom čisti izmet svog ljubimca da bi njegov kvart bio čistiji. Na tabli piše:

J’AIME MON QUARTIER , JE RAMASSE (volim svoj kvart i skupljam).

Ugladjeni gospodin zaista nosi lopaticu u ruci i pripravan je da skupi izmet svog psa, ukoliko on obavi svoju fiziološku potrebu. Naravno, za nošenje lotpatice dodatno je motivisan i time što mu slijedi kazna koja može dostići iznos od 3000 F=457E. Sve ovo stoji na pomenutoj tabli…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                   

 

 

Postavljam sebi pitanje : Ko koga vodi? Čovjek psa ili pas čovjeka?

 

SUGAR FREE, (bez šećera) je nezaslađena priča o jednom novom društvenom poretku, kojim dominiraju razne devijacije savremenog društva u kome je sve manje moguć život u skladu sa prirodom i njenim zakonitostima. U toj opštoj zbrci gdje su mnogi sistemi vrijednosti poljuljani u temelju i lišeni  elementarnih emocija, sve što je zavisnost i robovanje prodaje se pod imenom “sloboda”.

Upravo iz tog razloga  poigravam se sa čovjekom koji umišlja da je bog. Na svom putu od renesansnih ideala savršenih proporcija tijela (skica po Vitruviju, Leonarda da Vinčija) do “nove estetike” savremenog doba, moj čovjek se rastapa i gubi identitet. “Svemoćan” i gord živi svoju zabludu. Vjeruje da posjedovanjem plastičnog prenaglašeniog tijela dobija božansku moć kojom se suprotstavlja procesu starenja i odlaže smrt. Razumjivo, tako “moćan” polaže  puno pravo i na sav živi svijet oko sebe , primjenjujući svoje klišee i nove formule života na svoje ljubimce. Koji je sljedeći korak? Silikonski dodaci na tijelu ljubimca? Ne kaže se slučajno da pas liči na svog gospodara.

Živimo u medijski prezasićenom društvu, u kome se prekomjerno proizvodi da bi se prekomjerno trošilo. Vrijeme depresije i bensendina, kupoholičara, kladioničara, internetoholičara, pornoholičara … određuje naš put, opet, pod šifrom “novih sloboda”, čiji smo zatočenici. Nažalost, i pas je usmjeren trasom svog “gospodara” ne odlučujući o svojoj sudbini. Sve je na granici realnog i virtuelnog. Suština je u aplikaciji i simulaciji. Spiderman, heroj i dobri duh koji spašava svijet napustio je teren , a Spiderdog stupa na scenu.

 

                                                                 

 

bottom of page